A A A K K K
для людей із порушенням зору
Плисківська сільська рада
Ніжинський район, Чернігівська область

Новини

Дата: від до Скинути

21 лютого – Міжнародний день рідної мови

21 лютого – Міжнародний день рідної мови

Кожного року, 21 лютого, увесь світ відзначає Міжнародний День рідної мови. Це - свято не лише нагадує про культурне розмаїття і багатомовність світу, а й про право кожного розмовляти рідною мовою у своїй країні. Мова ‒ це історія народу, його світогляд. Без своєї мови, самобутньої культури немає народу. Українською мовою розмовляли наші діди та прадіди, а матері та бабусі співали колискові! Народ наш сміявся і плакав рідною мовою. Наша українська мова ‒ це золота скарбниця душі народної, з якої ми виростаємо, якою живемо й завдяки якій маємо величне право й високу гордість іменуватися народом України. Шануйте і любіть рідну мову, піклуйтеся про неї, захищайте, розкривайте для себе її велич і могутню силу. Збережіть її в усій чудовій красі для себе і наступних поколінь! Недарма кажуть, що після відмови від рідної мови нація вмирає, адже мова містить історію та культуру держави. Мова – категорія не тільки пізнавальна, морально-етична, а й державницька. Тому, знання рідної української мови – ознака освіченості, політичної зрілості, патріотизму кожного громадянина України. Особливо у теперішній час, коли жорстокий агресор намагається роз’єднати нас, знищити, підкорити. Мова під час війни стала могутньою зброєю українського народу в боротьбі за незалежність та перемогу над ворогом. Щиросердно вітаємо Вас із Міжнародним днем рідної мови. Зичимо сил та снаги у невпинній роботі зі збереження та вдосконалення знань рідної мови серед здобувачів освіти, широких верств населення. Це - наш найсильніший оберіг. Поєднані мовою, ми непереможні. Наближаємо Перемогу разом! Слава Україні! З повагою, сільський голова Марина ВІРКО, виконавчий комітет Плисківської сільської ради.

08:36 21.02.2023

ВІДБУЛАСЯ ЩОТИЖНЕВА ОПЕРАТИВНА НАРАДА

ВІДБУЛАСЯ ЩОТИЖНЕВА ОПЕРАТИВНА НАРАДА

20 лютого 2023 року відбулася щотижнева оперативна нарада під головуванням сільського голови Марини ВІРКО за участю секретаря сільської ради Людмили ІЛЛЯШЕНКО, заступника сільського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Людмили ЛЕБЕДЬ, старост старостинських округів, керівників структурних підрозділів Плисківської сільської ради. Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять Героїв Небесної сотні, які загинули за нашу Перемогу, яка чекає нас попереду. Всі керівники структурних підрозділів прозвітували про виконану роботу за минулий тиждень. В ході наради обговорили проблемні питання щодо упорядкування кладовищ, забезпечення паливом Пунктів незламності громади, навчання пожежників, особливостей роботи з неблагополучними сім’ями, інвентаризації земель під лісопосадками. Також на нараді було розглянуто ряд інших важливих питань життєдіяльності громади та окреслено завдання, які потребують вирішення найближчим часом. За результатами наради були надані відповідні доручення та рекомендації. На завершення наради сільський голова подякувала всім за плідну працю та надала відповідні доручення.

15:56 20.02.2023

20 лютого – Всесвітній день соціальної справедливості

20 лютого – Всесвітній день соціальної справедливості

Справедливість – це невід'ємне природне право людини. Сприйняття і оцінка справедливості у суспільній думці носить абстрактний характер. Люди суб'єктивно визначають поняття соціальної справедливості. Соціальна справедливість – загальновизнана цінність сучасного демократичного суспільства, що закріплена в документах світової спільноти. та є запорукою стабільності і благополуччя для широких верств. Соціальний розвиток і соціальна справедливість необхідні для забезпечення та підтримання миру і безпеки всередині країн, а також у відносинах між ними, і не можуть бути досягнуті в умовах відсутності поваги до всіх прав людини та основних свобод. З повагою,  сільський голова Марина ВІРКО, виконавчий комітет Плисківської сільської ради.  

09:01 20.02.2023

Масляна за своїм походженням — язичницьке свято

Масляна за своїм походженням — язичницьке свято

Відоме до прийняття християнства і бере початок із праслов'янських часів. Церковна традиція не визнає його, проте у православному календарі можна знайти Сирну седмицю і Сиропусну неділю. Церква не закликає відмовитися від цього свята в народі, адже його первісне сакральне значення перетворилося просто на тиждень веселощів і смакот. Традиції та обряди на Масляну Найвідоміший (ну і, звичайно, найприємніший!) звичай — готувати та подавати на стіл молочну їжу. Ця традиція була пов'язана з тим, що після зими отелювались корови і в будинках з'являлося молоко. Взимку худобу не ріжуть, а торішні запаси закінчувалися — тож молочка та випічка рятували. Також, треба пам'ятати, що головною стравою на Масляну в Україні були не млинці, а вареники із сиром і маслом. Кожен із днів тижня під час Масляної мав свої звичаї: Понеділок — Зустріч (було заведено зустрічати гостей удома з повним столом молочних страв, а ще палити опудало). Вівторок — Загравання (молоді та неодружені люди влаштовували ігри, щоб знайти собі пару) . Середа — Ласун (накривали стіл уже з великою різноманітністю страв і напоїв). Четвер — Розгуляй (Масляна переходила від сімейного до народного святкування). П'ятниця — Тещині вечірки (зять запрошував тещу за смачний стіл, так зміцнювали сімейні пута). Субота — Посиділки зовиці (молода дружина мала покликати сестру брата в гості, щоб пригостити її варениками та пирогами). Неділя — Прощена неділя (цього дня потрібно вибачитися у тих, перед ким завинили, сходити до церкви). З повагою,  сільський голова Марина ВІРКО, виконавчий комітет Плисківської сільської ради.    

08:58 20.02.2023

20 лютого в Україні відзначають День Героїв Небесної Сотні

20 лютого в Україні відзначають День Героїв Небесної Сотні

Щорічно, 20 лютого в Україні відзначають День Героїв Небесної Сотні згідно Указу Президента від 11 лютого 2015 року “Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні”. Цього дня ми вшановуємо пам’ять тих громадян, завдяки яким було змінено перебіг історії нашої держави під час подій Революції Гідності, тих, хто ціною власного життя захищав ідеали демократії, відстоював права та свободи людини, європейське майбутнє України. Гідність, свобода, відвага, єдність, честь — стали одними з головних об'єднавчих цінностей Революції Гідності. Герої Небесної Сотні — уособлення людської, громадянської та національної відваги й самовідданості. Ними стали люди, різні за віком, статтю, освітою, з різних куточків України та з-за кордону. Почуття гідності та честі, право на самовизначення є головними цінностями українців. Ці риси об’єднують наших героїв – борців за свободу та незалежність України різних часів: Української революції 1917–1921 років, Холодного Яру і повстанців 1920–1930-х, Української повстанської армії, учасників дисидентського руху, Революції на граніті, Помаранчевої революції, Революції Гідності. Сьогодні, в умовах війни, маємо частіше згадувати доленосні події, які стали символом боротьби за свободу та гідність. Вони загинули за наше мирне небо. За нашу перемогу, яка чекає нас попереду. СЛАВА УКРАЇНІ! З повагою та шаною,  сільський голова Марина ВІРКО, виконавчий комітет Плисківської сільської ради.

08:16 20.02.2023

Сьогодні в Україні відзначають День Державного Герба

Сьогодні в Україні відзначають День Державного Герба

31 рік по тому, 19 лютого 1992 року, Верховна Рада України затвердила тризуб як Малий герб України, визначаючи його головним елементом великого Державного Герба. Державний Герб України є одним з офіційних символів поряд з прапором, гімном та Конституцією. Він поєднує в собі дух нашого народу, підкреслює свободолюбство та незалежність, уособлює нашу єдність, зв’язує між собою покоління українців. Цінуймо своє та шануймо наші символи! Нехай це свято згуртує нас та сповнить гордістю за власну державу, зміцнить прагнення до єднання та порозуміння. Будьмо гідні нашої історії. Адже , сьогодні ми відповідальні за майбутнє наших нащадків! З повагою сільський голова Марина ВІРКО, виконавчий комітет 31 рік по тому, 19 лютого 1992 року, Верховна Рада України затвердила тризуб як Малий герб України, визначаючи його головним елементом великого Державного Герба. Державний Герб України є одним з офіційних символів поряд з прапором, гімном та Конституцією. Він поєднує в собі дух нашого народу, підкреслює свободолюбство та незалежність, уособлює нашу єдність, зв’язує між собою покоління українців. Цінуймо своє та шануймо наші символи! Нехай це свято згуртує нас та сповнить гордістю за власну державу, зміцнить прагнення до єднання та порозуміння. Будьмо гідні нашої історії. Адже, сьогодні ми відповідальні за майбутнє наших нащадків! З повагою,  сільський голова Марина ВІРКО, виконавчий комітет Плисківської сільської ради.

09:10 19.02.2023

17 лютого  -  День спонтанного прояву доброти

17 лютого - День спонтанного прояву доброти

Щороку 17 лютого люди всього світу відзначають День спонтанного прояву доброти. Доброта, людяність, милосердя не мають кордонів, часових та вікових обмежень. Святкування Дня спонтанного прояву доброти в Україні поки проводиться практично непомітно, оскільки про нього мало хто знає. Суть свята полягає в безкорисливому і безмежному прояві доброти стосовно всіх оточуючих. Справжня доброта, на думку організаторів цього свята, не повинна чекати похвали або подяки. Головна нагорода за доброту людини – радість інших людей. День спонтанного прояву доброти – це підстава згадати про істинні цінності нашого життя і про те, що доброта здатна зцілити від душевних мук і недуг кожного, хто її проявляє. Тому, проявляти добрі наміри у всіх своїх діях повинна кожна людина. Примножуймо добро, робімо все для нашого щасливого майбутнього, щоб кожен день був добрим, а на нашому шляху зустрічалося якомога більше добрих людей, щоб якомога частіше звучали добрі слова, у наших серцях народжувалися добрі почуття, наші душі жили добрими емоціями, доброта, мир, милосердя та небайдужість мали місце в нашому житті та в кожній родині. З повагою,  сільський голова Марина ВІРКО, виконавчий комітет Плисківської сільської ради.  

08:18 17.02.2023

16 лютого - ДЕНЬ ЄДНАННЯ

16 лютого - ДЕНЬ ЄДНАННЯ

Дорогі українці! Щиро вітаємо Вас з Днем ЄДНАННЯ! Сила країни - у єдності українських земель, а сила країни - у єдності людей. Сьогодні ми, як ніколи, об'єднані вірою, любов'ю і прагненням кращого майбутнього нашої країни. Хай розум, воля та любов до рідного краю згуртовують нас для здійснення високої мети - процвітання соборної незалежної демократичної могутньої України, надійної запоруки добробуту й щасливого життя народу. Тільки разом ми зможемо подолати всі труднощі, перемогти ворога і, нарешті , здобути справедливий мир. Ми разом і ми єдині! Пам'ятаймо - наша сила в єдності. Слава Україні! Героям Слава! 3 повагою,  сільський голова Марина ВІРКО, виконавчий комітет Плисківської сільської ради.      

14:51 16.02.2023

15 лютого в Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на територіях інших держав та 34-ої річниці виведення військ з Афганістану

15 лютого в Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на територіях інших держав та 34-ої річниці виведення військ з Афганістану

Шановні ветерани війни в Афганістані, члени сімей воїнів-афганців! Шановні учасники бойових дій на території інших держав! 15 лютого в Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на територіях інших держав та 34-ої річниці виведення військ з Афганістану. Відзначення цієї дати свідчить про глибоку повагу українського суспільства до людей, яким довелося в мирні повоєнні роки виконувати нелегкий інтернаціональний обов’язок у «гарячих точках»: Афганістану, Чилі, Іспанії, Єгипті, В’єтнамі, Єфіопії та інших країнах світу. Сільський голова Марина ВІРКО, старости старостинських округів Плисківської сільської ради вручили сертифікати на отримання матеріальної допомоги у суммі 2 000 тисячі гривень всім воїнам- інтернаціоналістам нашої громади. Ми засвідчуємо свою глибоку шану та повагу вашій мужності та самовідданій праці. Ви , як ніхто знаєте справжню ціну війні і миру, і , як ніхто вмієте дорожити сьогоднішнім днем, усвідомлювати свою відповідальність за майбутнє, долю прийдешніх поколінь. Ви є яскравим прикладом для наслідування молодому поколінню, взірцем служіння народу та державі у наші дні. Схиляємо голови на знак шани та глибокої вдячності за подвиг та витримку! Честь і слава вам, шановні ветерани Афганістану! Низький уклін батькам та матерям, які виховали Героїв. Ми пам’ятаємо і завжди пам’ятатимемо про кожного воїна-інтернаціоналіста. З вдячністю звертаємося до тих, хто живе поряд з нами. Від усього серця бажаємо вам і вашим родинам здоров’я, родинного затишку та благополуччя, впевненості в завтрашньому дні, щастя, миру і добра. З повагою, сільський голова Марина ВІРКО, виконавчий комітет Плисківської сільської ради.      

16:52 15.02.2023

Співчуття Марини ВІРКО сільського голови Плисківської ТГ  начальнику служби у справах дітей Плисківської сільської ради  Олені Миколаївні ПИЛИПЕНКО

Співчуття Марини ВІРКО сільського голови Плисківської ТГ начальнику служби у справах дітей Плисківської сільської ради Олені Миколаївні ПИЛИПЕНКО

Сільський голова Марина ВІРКО та колектив Плисківської сільської ради висловлює щирі співчуття начальнику служби у справах дітей Плисківської сільської ради  Олені Миколаївні ПИЛИПЕНКО  з приводу тяжкої та невимовної втрати  смерті матері -  Тетяни Євгеніївни КУДРИ. Нехай добрий, світлий спомин про Вашу матір назавжди залишиться у серцях рідних, усіх, хто її знав, любив і шанував. Нехай Всевишній дасть сили Вам і Вашим близьким перенести біль втрати рідної людини. Жодні слова не зможуть його зменшити.  Ми щиро поділяємо Ваше горе, сумуємо разом із Вами та підтримуємо Вас у годину скорботи. Вічна та світла пам’ять.

21:23 14.02.2023

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора