A A A K K K
для людей із порушенням зору
Плисківська сільська рада
Ніжинський район, Чернігівська область

Корисна інформація для громадян

11 грудня – Всесвітній день хворого на бронхіальну астму

За даними ВООЗ, 235 млн людей у всьому світі хворіють на астму. Бронхіальна астма – хронічне запальне захворювання дихальних шляхів. Воно може супроводжуватися обструкцією бронхів різного ступеню. Основні ознаки астми: важкість дихання, поява хрипів, кашлю, який викликає набряк слизової оболонки дихальних шляхів. Астма вважається невиліковною хворобою. Проте , можна контролювати перебіг захворювання та прояв симптомів. МОЗ виділяє найбільш поширені причини бронхіальної астми: алергени, спадкова схильність, шкідливі умови праці, часті респіраторні захворювання, низька фізична активність. Щоб зменшити ризики бронхіальної астми: слідкуйте за чистотою вдома – регулярно прибирайте і провітрюйте приміщення; стежте за рівнем сухості повітря, за потреби – зволожуйте і фільтруйте його спеціальними приладами; обмежте використання побутової хімії, а під час прибирання користуйтеся гумовими рукавичками і маскою; при перших підозрах на алергію, зверніться до лікаря; оскільки причиною астми можуть стати деякі препарати, не займайтесь самолікуванням, перед прийомом будь-яких ліків радьтеся з лікарем. З повагою, сільський голова Марина ВІРКО.

08:37:59 11.12.2023

9 грудня - Міжнародний день вшанування пам’яті та гідності жертв злочину геноциду

У 2015 році на 69-й сесії Генеральної Асамблеї ООН була прийнята Резолюція, відповідно до якої 9 грудня проголошено Міжнародним днем вшанування пам’яті та гідності жертв злочину геноциду. Українська нація пережила геноцид 1932–1933 років, вчинений комуністичним тоталітарним режимом на території УРСР та етнічних землях українців. Але цей злочин досі є своєрідним викликом для міжнародних організацій, адже в сучасному суспільстві є ті, хто готові йти на масові жорстокі вбивства. На сьогодні Голодомор визнали геноцидом української нації на офіційному рівні 23 держави. Події російсько-української війни — це ще один прояв цілеспрямованої агресії, основною метою якої є чергова спроба знищення цілого народу. З 24 лютого російські війська, порушуючи всі можливі міжнародні норми та права, а найстрашніше — перекресливши будь-які уявлення про людяність та норми моралі, знищують представників національностей лише за те, що вони готові боротися за своє право жити у власній державі, за власними правилами навіть ціною власного життя. І зараз неможливо ні уявити, ні порахувати кількість жертв російського геноциду проти української нації. Вічна памʼять усім жертвам терору! З повагою, сільський голова Марина ВІРКО.

08:09:06 09.12.2023

На Чернігівщині продовжує працювати «Армія відновлення»

      У рамках цієї урядової програми служба зайнятості залучає безробітних до праці на Перемогу. Силами безробітних, скерованих на суспільно корисні роботи, облаштовуються укриття цивільного захисту, зводяться фортифікаційні споруди, розбираються завали, здійснюються ремонтно-відновлювальні роботи. Також безробітні заготовляють дрова, плетуть маскувальні сітки, виготовляють окопні свічки, готують сухпайки для військових.

12:58:59 07.12.2023

Гроші ходять за людиною…

Це, зокрема, і про професійне навчання за сприяння служби зайнятості. У тих, хто не має  затребуваної на ринку праці професії, є можливість отримати її  безкоштовно. Так, діють програми з професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації, зокрема, як шляхом видачі сертифікатів безробітним, так і з наданням ваучерів для певних категорій населення.

13:41:09 06.12.2023

Всеукраїнський тиждень права

В Україні, починаючи з 2008 року, тиждень, який містить у собі 10 грудня - День прав людини, офіційно вважається тижнем права. Саме у цей день Генеральною Асамблеєю ООН було прийнято у 1948 році Загальну декларацію прав людини. Метою свята є підвищення рівня освіченості громадян щодо своїх прав та виховання поваги у ставленні до прав інших громадян. Головні завдання тижня – показати важливість правової освіти українців, виховувати в них повагу до закону та прав людини, залучити до участі в цікавих правових заходах. Кожного року Кабінет Міністрів України до 1 жовтня розробляє та затверджує план заходів, які міністерства, центральні органи виконавчої влади будуть проводити впродовж тижня. До проведення заходів щорічно долучається велика кількість громадських та студентських організацій, юридичних компаній, закладів освіти, правників та активістів. Будь-хто, кому цікаво дізнатися більше про права людини та провести час з користю. Всеукраїнський тиждень права – це: – уроки про права людини; – конкурси, мистецькі виставки, кіноклуби, медіатеки; – публічні дискусії та конференції; – правові конкурси, ігри, змагання. Також у закладах середньої освіти читають лекції про заходи, які учні можуть зробити для того, щоб запобігти булінгу та дискримінації за будь-якими ознаками. З повагою, сільський голова Марина ВІРКО.

08:52:07 04.12.2023

Чи можуть призначити субсидію нашому домогосподарству, якщо я працюю на півставки?

 Субсидію може бути призначено вашому домогосподарству за умови, що за вас сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірі, не меншому від мінімального, сумарно протягом трьох місяців у періоді, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії (пункт 14 Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 №848).  При зверненні за призначенням житлової субсидії в грудні 2023 – січні 2024 року сукупний дохід враховуватиметься за ІІ-ІІІ квартали 2023 року.

08:51:16 04.12.2023

Щороку, 2 грудня, за рішенням Генеральної Асамблеї ООН відзначається Міжнародний день боротьби за скасування рабства

Торгівля людьми – це форма сучасного рабства та порушення прав людини, яка не втрачає актуальності у ХХІ ст. для жодної країни світу, включаючи Україну. Експлуататори отримують прибуток через контроль та експлуатацію інших людей. Ця проблема може торкнутися кожного, незалежно від віку, статі, освіти чи соціального статусу. Щорічно близько 600 – 800 тисяч осіб у світі продають за кордон з метою експлуатації. Експлуатація може відбуватися, як всередині країни , так і поза її межами, а вербувальниками найчастіше є знайомі люди – ті, яким довіряють. Існують сучасні форми рабства, такі як : трудова та сексуальна експлуатація, торгівля дітьми, продаж наречених, шлюби з примусу, ряд форм дитячої праці, насильницьке використання людей у збройних конфліктах, кримінальних діях, сурогатному материнстві тощо. Наголошую, якщо ви постраждали або вам стало відомо про скоєння такого злочину, зверніться за консультацією про можливості отримання допомоги на національну гарячу лінію з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів 0800 505 501 або з мобільного 527 БЕЗКОШТОВНО З повагою, сільський голова Марина ВІРКО.

08:28:27 02.12.2023

Місто Добра розширює свою діяльність

Благодійний фонд "Місто Добра" допомагає жінкам та дітям, які постраждали від насилля та війни, а також дітям позбавлених батьківського піклування. У Чернівцях ми маємо свій шелтер, де сьогодні проживає близько 300 людей. З 20 листопада на території Міста Добра, ми відкрили реабілітаційний центр та хоспіс для дітей з інвалідністю та дітей, які потребують паліативного піклування. Першочергово реабілітацію та догляд зможуть отримати діти, яких виховує лише один з батьків (опікунів/піклувальників). Всі послуги є безкоштовними. У вкладенні прикріплено офіційний лист, де Ви можете детальніше ознайомитися з послугами, які ми будемо надавати і в загальному з роботою МІста Добра.

15:09:13 30.11.2023

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора