A A A K K K
для людей із порушенням зору
Плисківська сільська рада
Ніжинський район, Чернігівська область

Корисна інформація для громадян

Міністерство у справах ветеранів України провело Всеукраїнський відбір до національної збірної команди України для участі в міжнародних змаганнях «United States Air Force Trials”

Змагання, що включали вісім видів адаптивного спорту, були організовані Мінветеранів, спільно з ГО "Ігри Інвіктус Україна", ГО "Повернись живим" та БО "Стратком Україна" і є частиною Єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих, спортивних заходів та змагань України на 2023 рік.

10:09:45 20.12.2023

«Армія відновлення»: Чернігівщина в ТОП областей з найбільшою кількістю залучених безробітних

       За інформацією Державного центру зайнятості, станом на 18 грудня 2023 року до участі в "Армії відновлення" долучилися українці та українки з 19 регіонів. На виплату заробітної плати за участь у суспільно корисних роботах з Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття профінансовано більше 0,5 млрд грн.

12:44:52 19.12.2023

Міжнародний день допомоги бідним (International Day to Assist the Poor) відзначається щорічно 19 грудня

Погодьтеся, зараз навколо нас багато бідних людей. По-справжньому бідних, тих, кому іноді не вистачає на елементарні речі : їжу, одяг, ліки. Ще більше незаможних, тих, які обирають – яблука дитині чи проїзд на транспорті до роботи, заплатити за комуналку чи купити взуття, вилікувати зуби чи зробити операцію. Безумовно, причин такого стану - безліч. Це: фінансова безграмотність, всілякі катастрофи, хвороби, важкі життєві обставини, злиденна зарплата та інше. Цілком природно – бідність не дозволяє людині повноцінно брати участь у житті суспільства та розкрити свій потенціал у повній мірі. 19 грудня в рамках Міжнародного дня допомоги бідним у багатьох країнах відбуваються різноманітні семінари, форуми та акції, мета яких – залучення громадськості до вирішення проблеми злиднів. Цього дня допоможіть комусь, хто цього справді потребує. Найголовніше - робіть це від душі , допомагайте від серця та не шкодуйте про віддане. Просто будьте добрими і одного разу добро до Вас повернеться! З повагою, сільський голова Марина ВІРКО.

08:09:52 19.12.2023

Ринок праці мовою цифр

Протягом січня-листопада поточного року на обліку в службі зайнятості перебували та отримували послуги 16,5 тис. безробітних громадян, переважну більшість з яких  охоплено активними програмами сприяння зайнятості.

13:59:02 12.12.2023

Дякуємо всім, хто долучився до розчищення доріг у громаді за допомогу, розуміння, самовідданість, організованість і невтомну працю

Цьогорічна зима не лише радує нас снігом та морозом, перетворюючи все навколишнє у справжню казку, але й засмучує складними погодніми умовами. Сніг, якого ми так чекаємо, завжди є радістю. Але він створює на дорогах певні проблеми, які потрібно вирішувати швидко та оперативно. Добре, коли є небайдужі господарі, які можуть допомогти технікою. У Плисківській територіальній громаді є сільгосппідприємства, які мають активну життєву позицію, завжди відгукуються на виклики та готові співпрацювати з владою щодо вирішення нагальних питань чи ліквідації наслідків погодних умов. Не словом а ділом долучилися небайдужі інвестори до розчищення доріг населених пунктів громади. Висловлюємо щиру вдячність за допомогу у розчищенні доріг: в Сиволозькому старостинському окрузі – СТОВ «Дружба», в Махнівському старостинському окрузі – ФГ «Ярина», ТОВ «Дружба-Нова», у Великозагорівському старистинському окрузі – СТОВ «Надія». Дякуємо всім, хто долучився до розчищення доріг у громаді за допомогу, розуміння, самовідданість, організованість і невтомну працю. Нехай щастить вам на життєвій ниві добра! З повагою сільський голова Марина ВІРКО.

09:23:23 12.12.2023

Наша маленька громада першою серед громад області надала статус "Дитина війни" школярам та вихованцям закладів освіти, організувала безкоштовне харчування, для 198 дітей громади, за рахунок місцевого бюджету

Шановні жителі Плисківської громади! У пеклі війни найбільше страждають діти — безпорадні і беззахисні, вони не можуть захиститися від жорстокості ворога і безвідповідальності дорослих. З початку російсько-української війни величезна кількість українських дітей постраждала від збройного конфлікту. Наразі статус дітей, що зазнали страждань через збройну агресію росії, регулюється Постановою Уряду від 5 квітня 2017 р. № 268 «Про затвердження Порядку надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів». Наша маленька громада першою серед громад області надала статус "Дитина війни" школярам та вихованцям закладів освіти, організувала безкоштовне харчування для 198 дітей громади за рахунок місцевого бюджету. З вересня по грудень місяць 2023 року на харчування дітей громада витратила 305000 гривень. На 2024 рік для харчування дітей війни в бюджеті Плисківської громади передбачено 1384240 гривень. Незважаючи на складні обставини, зумовлені війною, та з метою належного захисту дітей в умовах воєнного стану, організації їх активного відпочинку , організованого дозвілля Плисківська громада – одна з чотирьох громад в області влітку 2023 року відкрила роботу 3-х таборів відпочинку з денним перебуванням дітей при кожному закладі загальної середньої освіти. За кошти місцевого бюджету в сумі 210000 гривень було оздоровлено 134 дитини. Діти – це наше майбутнє, наш сенс життя і наше щастя. Ростіть, розвивайтесь, оздоровлюйтесь, щоб незабаром разом з усією Україною святкувати ПЕРЕМОГУ! З повагою, сільський голова Марина ВІРКО.

16:59:31 11.12.2023

Внутрішньо переміщені особи - пенсіонери: як пройти ідентифікацію та отримати виплати

Шановні жителі Плисківської ТГ! Обов’язок періодично (кожні три або шість місяців) проходити фізичну ідентифікацію в АТ “Ощадбанк“ було визначено для осіб, які до 24.02.2022 набули статусу внутрішньо переміщеної особи (ВПО) (постанова Кабінету Міністрів України від 05.11.2014 № 637 “Про здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам“). Водночас, в період дії карантинних заходів (з 12.03.2020 до 01.07.2023) така ідентифікація не проводилась. Постановою Уряду від 08.08.2023 № 837 “Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 30 серпня 1999 р. № 1596 і від 5 листопада 2014 р. № 637“ передбачено, що для отримання виплат у 2024 році особи з числа ВПО мають пройти ідентифікацію в АТ “Ощадбанк“ або в органах Пенсійного фонду України. Способи проведення ідентифікації 1. Особисто: звернутися до відділення АТ “Ощадбанк“ або до будь-якого зручного сервісного центру Пенсійного фонду України з документом, що посвідчує особу (паспорт громадянина України). 2. Через особистий кабінет на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України за допомогою віддаленого кваліфікованого електронного підпису “Дія.Підпис” (“Дія ID”), створеного за допомогою мобільного додатка Єдиного державного вебпорталу електронних послуг. 3. За допомогою відеоконференцзв’язку в територіальному органі Пенсійного фонду України (відповідний Порядок затверджено постановою правління Пенсійного фонду України від 20.11.2023 № 49-2, зареєстровано у Міністерстві юстиції України 05.12.2023 за №2111/41167). 4. В закордонній дипломатичній установі України отримати документ, який посвідчує, що фізична особа є живою, якщо пенсіонер з числа ВПО перебуває за кордоном. Видане в установленому порядку посвідчення разом із заявою про проходження ідентифікації (довільної форми) слід направити до територіального органу Пенсійного фонду України, де пенсіонер перебуває на обліку. Оригінал посвідчення разом із заявою можна направити засобами поштового зв’язку або в сканованому вигляді – через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України з використанням засобів кваліфікованого електронного підпису. З повагою та шаною, сільський голова Марина ВІРКО.

16:35:42 11.12.2023

Пенсія за віком у 2024 році: особливості призначення

Відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, (далі – Закон) з 1 січня по 31 грудня 2024 року на пенсію за віком мають право особи: після досягнення пенсійного віку 60 років, - за наявності страхового стажу не менше 31 року, після досягнення пенсійного віку 63 роки - за наявності страхового стажу не менше 21 року. Мінімально необхідний страховий стаж, який дає право на призначення пенсії у 65 років – 15 років. За призначенням пенсії за віком можна звертатися у будь-який час після виникнення права на пенсію. Якщо заяву про призначення пенсії за віком буде подано не пізніше 3-х місяців з дня досягнення пенсійного віку, пенсію буде призначено з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку. Якщо звернення за пенсією буде пізніше – пенсію призначать з дати звернення за нею. ВАЖЛИВО Згідно з змінами у законодавстві, тимчасово, у період дії воєнного стану в Україні та протягом трьох місяців після його припинення або скасування, для осіб, які проживають/проживали на території, на якій ведуться (велися) бойові дії, та/або на тимчасово окупованій Російською Федерацією території України, у разі якщо звернення за призначенням пенсії відбулося в період дії воєнного стану в Україні та протягом трьох місяців після його припинення або скасування, за умови що передбачений частиною першою статті 45 цього Закону строк звернення за призначенням відповідної пенсії не сплив станом на 24 лютого 2022 року, пенсія призначається: за віком - з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку; по інвалідності - з дня встановлення інвалідності; у зв’язку з втратою годувальника - з дня, що настає за днем смерті годувальника; за вислугу років - з дня, наступного за днем звільнення з роботи, яка дає право на таку пенсію, але не раніше 24 лютого 2022 року. Перелік основних документів, які подаються для призначення пенсії: паспорт; реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП); документи про страховий стаж – трудова книжка, диплом (денна форма навчання), військовий квиток тощо; довідка про заробітну плату за 60 місяців підряд до липня 2000 року (за бажанням пенсіонера); документи, які засвідчують особливий статус особи (за наявності). Як подати документи? У Пенсійному фонді України впроваджено екстериторіальний принцип обслуговування громадян: заяву про призначення пенсії та необхідні документи можна подати до будь-якого сервісного центру обраного головного управління Пенсійного фонду України або в електронній формі через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України (portal.pfu.gov.ua) з використанням кваліфікованого електронного підпису. Для зручності людей, які бажають подати заяву на призначення пенсії, але не мають можливості отримати кваліфікований електронний підпис, щоб подати заяву дистанційно, на вебпорталі електронних послуг ПФУ реалізовано можливість оформлення пенсії за допомогою Дія.Підпису. Для цього потрібно бути зареєстрованим користувачем мобільного застосунку Дія, активувати Дія.Підпис та підготувати скан-копії необхідних документів. Пенсія за віком з дня, наступного за днем досягнення віку 60 років, може призначатись автоматично (без звернення особи), якщо в реєстрі застрахованих осіб є відомості про стаж, набутий до 2004 року (роботодавцем чи застрахованою особою було подано для оцифрування трудову книжку, інші документи про стаж). Окремим категоріям громадян можуть призначатись пенсії за віком до досягнення віку 60 років: на пільгових умовах – особам, які працювали на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці або в окремих галузях виробництва (частина друга статті 114 Закону); достроково – особам, які мають особливий статус, зокрема, багатодітним матерям та матерям дітей з інвалідністю з дитинства та тяжко хворих дітей, яким не встановлено інвалідність, які виховали їх до досягнення зазначеного віку, учасникам бойових дій та членам сімей померлих (загиблих), громадянам, звільненим з роботи, яким на час звільнення залишилося не більше ніж півтора року до досягнення пенсійного віку (частина перша статті 115 Закону); із зменшенням пенсійного віку – учасникам ліквідації та потерпілим внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС (стаття 55 Закону України від 28.02.1991 №796-ХІI “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”). Зверніть увагу. Розмір пенсії за віком визначається для кожного пенсіонера індивідуально і залежить від набутого ним страхового стажу та отриманої заробітної плати, з якої сплачувалися страхові внески. Із введенням поняття “страховий стаж” з 1 січня 2004 року вже не важливо, скільки людина фактично працювала, значення має те, протягом якого періоду і скільки сплачував роботодавець за неї до Пенсійного фонду. З повагою та шаною, сільський голова Марина ВІРКО.

15:58:27 11.12.2023

Учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни та члени їхніх сімей мають унікальну можливість реалізуватися в бізнесі

Кошти на його створення або розвиток можна отримати за програмою «Грант для ветеранів та членів їхніх сімей» урядового проєкту єРобота. Обов’язковою умовою є створення робочих місць і від їх кількості залежить розмір грантових коштів.

12:57:36 11.12.2023

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора