A A A K K K
для людей із порушенням зору
Плисківська сільська рада
Ніжинський район, Чернігівська область

До уваги працюючих пенсіонерів або тих, хто вирішив працевлаштуватись

Дата: 14.08.2020 15:54
Кількість переглядів: 201

 Час від часу на просторах Інтернету з'являються «лякалки» про обмеження прав пенсіонерів, які працюють.

То що ж треба знати тим, хто у період отримання пенсії готовий вийти на роботу?

З цим запитанням ми звернулися до начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області Юрія Юрченка.

- Згідно законодавства, працюючим пенсіонерам для збереження виплат немає потреби обирати між пенсією та зарплатою. Пенсіонер після призначення пенсії має право отримувати її та продовжувати працювати, навіть на тій же посаді (крім пенсіонерів, які отримують пенсію за вислугу років). Пенсії виплачуються без врахування одержуваної заробітної плати, крім випадків, передбачених законом.

 

- Чи проводяться перерахунки пенсій працюючим пенсіонерам? 

- Кожні 2 роки пенсіонерам, які працювали після призначення пенсій, проводяться перерахунки з урахуванням набутого після призначення пенсії страхового стажу або страхового стажу та заробітної плати (обирається найвигідніший варіант перерахунку). Крім того, такі пенсії індексуються за загальновизначеними правилами.

Розмір призначеної пенсії переглядається (перераховується) за правилами, визначеними законодавством. Однією з підстав для перерахунку пенсій є зміна прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Як правило, така зміна передбачена двічі на рік – з липня та грудня.

Надбавки, доплати, підвищення, інші виплати, встановлені законодавством, переглядаються (збільшуються) при зміні прожиткового мінімуму незалежно від факту роботи пенсіонера. А ось доплата за понаднормовий стаж, яка також може залежати від прожиткового мінімуму, перераховується лише непрацюючим пенсіонерам.

Крім того, лише непрацюючим пенсіонерам встановлюється надбавка на непрацездатних членів сім’ї. Тому для визначення належного розміру пенсії і має значення повідомлення про факт працевлаштування. Закон «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» зобов’язує кожну застраховану особу повідомляти про зміни, зокрема, щодо свого працевлаштування. Про такий обов’язок органи Пенсійного фонду повідомляють кожного пенсіонера у заяві, пам’ятці, які він підписує.

- Чи передбачаються законодавством штрафи працюючим пенсіонерам, якщо вони не повідомлять органи ПФУ про своє працевлаштування?  

-Ніяких штрафів не передбачено. Навпаки, після встановлення факту роботи, про який пенсіонер не повідомив своєчасно, його розмір пенсії визначається з урахуванням нових даних. Щодо повернення надміру виплачених сум, то тут закон передбачає можливість повернути неналежні пенсіонеру суми добровільно. Якщо ж ні, то утримується переплата з пенсії в розмірі не більше 20 % місячної пенсії. Тому, шоб уникнути непорозумінь рекомендуємо тим, хто має намір у період отримання пенсії вийти на роботу, невідкладно інформувати органи Пенсійного фонду про такий факт будь-яким зручним способом. 

 

ДОВІДКА

Станом на 01.08.2020 загальна кількість пенсіонерів (цивільних та військових) в Чернігівській області складає 324,8 тис осіб. В тому числі 64,5 тис працюючих пенсіонерів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора