A A A K K K
для людей із порушенням зору
Плисківська сільська рада
Ніжинський район, Чернігівська область

ШАНОВНІ ЮРИДИЧНІ та ФІЗИЧНІ ОСОБИ ПЛИСКІВСЬКОЇ ГРОМАДИ! ДО ВАШОЇ УВАГИ! ПАМ'ЯТКА ЩОДО ПРОВЕДЕННЯ РОБІТ ПО ОБРОБЦІ ПОЛІВ ПЕСТИЦИДАМИ ТА АГРОХІМІКАТАМИ У НАРОДНОМУ ГОСПОДАРСТВІ!

Дата: 01.07.2020 13:51
Кількість переглядів: 247

26 червня 2020 року членами виконкому Плисківської сільської ради заслухано звернення присутнього на засіданні жителя с.Сиволож БЕЦЯ С.М., https://scontent.fiev15-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/83505700_1496816340497836_6315158382904106295_n.jpg?_nc_cat=107&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=UObvF5SCgQEAX8MU9Rb&_nc_ht=scontent.fiev15-1.fna&oh=3f9e3fb0512a3972a0d5737456a0e396&oe=5F2216C5, який проінформував, що орендарями здійснюється оброблення земельних ділянок отрутохімікатами в денний час, що шкідливо впливає на бджіл. Прийнято рішення про міри щодо дотримання вимог законодавства України щодо охорони бджіл та забезпечення безпечного бджільництва.
ШАНОВНІ ЮРИДИЧНІ та ФІЗИЧНІ ОСОБИ ПЛИСКІВСЬКОЇ ГРОМАДИ! ДО ВАШОЇ УВАГИ!
ПАМ'ЯТКА ЩОДО ПРОВЕДЕННЯ РОБІТ ПО ОБРОБЦІ ПОЛІВ ПЕСТИЦИДАМИ ТА АГРОХІМІКАТАМИ У НАРОДНОМУ ГОСПОДАРСТВІ!
У зв’язку з польовими роботами з метою безпечного використання пестицидів та отрутохімікатів для людей та довкілля, потрібно дотримуватись вимог які встановлені Державними санітарними правилами «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» ДСП 8.8.1.2.0001-98 :
- забороняється використовувати пестициди та агрохімікати, які не увійшли у «Перелік пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».
- всі роботи з пестицидами слід проводити в ранні ранкові (до 10) і вечірні (18-22) години при мінімальних висхідних повітряних потоках. Як вийняток, допускається проведення обробок у денні години у похмурі та прохолодні дні з температурою навколишнього повітря нижче + 10 град. С.
- завчасно, але не менше ніж за дві доби до початку проведення кожної хімічної обробки, адміністрація господарств сповіщає населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об’єктів про місця, строки і методи застосування пестицидів.
- у період проведення робіт у радіусі 200м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи.
- обприскування вентиляторними і штанговими обприскувачами допускається при швидкості вітру до 3 м/с (дрібно крапельне) і 4 м/с (крупно крапельне).
- зона санітарного розриву від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку при вентиляторному обприскуванні повинна бути не менше 500 м, при штанговому і гербігації дощуванням – 300 м. При застосуванні аерозольних генераторів регульованої дисперсності санітарно-захисні зони повинні відповідати вимогам, зазначеним в інструкції для даного виду апаратури; обробка посівів у цих зонах допускається при напрямку вітру від населених пунктів і інших об’єктів, що підлягають санітарному захисту.
Згідно з «Державними санітарними правилами авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України», затвердженими наказом МОЗ України від 18.12.1996 р №382, перед авіаційним розпиленням пестицидів, замовник таких робіт повинен за три дні до початку робіт повідомити населення відповідної місцевості про місце, строки та час використання пестицидів, про заборону здійснювати будь-які сільськогосподарські роботи, випасання худоби на відстані ближче 1 км до місця проведення робіт, про необхідність переміщення пасік на відстань більше 5 км від місця застосування пестицидів на період до 5 днів. Також, замовник повинен встановити спеціальні попереджувальні знаки, у тому числі із зазначенням строків розпилення, на відстані 300 метрів від місця розпилення, та на дорогах, які проходять через відповідні поля.
Лише після вжиття цих заходів та після отримання дозвільних документів, допускається авіаційне оброблення угідь пестицидами.
Окрім того, згідно вищезгаданого СанПіНу, забороняється проводити авіаційні обробки полів пестицидами на відстані ближче ніж:
1. 5 км від місця постійного перебування медоносних пасік;
2. 2 км від рибогосподарських водойм, відкритих джерел водо забезпечення, місць випасання домашніх тварин, об’єктів природно-заповідного фонду;
3. 1 км від населених пунктів, тваринницьких ферм, посівів сільськогосподарських культур, які споживаються без термічної обробки (кріп, огірки, томати, полуниця, малина тощо), садів, виноградників та місць проведення інших сільськогосподарських робіт.
Не дозволяється авіаційне розпилення препаратів для знищення деревної та кущівної рослинності ( арборицидів), на відстані ближче, ніж:
а) 3,5 км до місць відпочинку дітей та дорослих;
б) 2 км до населених пунктів.
Згідно цього ж нормативного документу, авіаційне застосування мінеральних добрив та біологічних препаратів дозволяється при дотриманні санітарно-захисної зони від ділянок обробки до населених пунктів, тваринницьких та птахоферм, джерел водопостачання - не менше 500 м та швидкості руху вітру до 8 м/сек.
Усі вище перелічені санітарні вимоги є обов’язкові для дотримання всіма підприємствами, установами і організаціями, приватними господарствами та особами, що проводять будь-які дії з пестицидами!
Юридичні та фізичні особи, які застосовують засоби захисту рослин, зобов'язані дотримуватися діючих нормативно-правових актів, що передбачають охорону бджіл від отруєнь.
Стаття 31. Охорона бджіл у разі застосування в сільському і лісовому господарстві засобів захисту рослин
Застосування засобів захисту рослин у сільському та лісовому господарстві дозволяється згідно з їх переліком, затвердженим у встановленому порядку центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної аграрної політики, з додержанням вимог цього Закону.
Стаття 37. Інформування про небезпечні, стихійні гідрометеорологічні явища та небезпечні роботи
Інформування про небезпечні, стихійні гідрометеорологічні явища та їх прогноз, а також про стан навколишнього природного середовища здійснює гідрометеорологічна служба в порядку, визначеному законодавством.
Фізичні та юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, зобов'язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до десяти кілометрів від оброблюваних площ. При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора